Ga naar de inhoud

Aanbod

TOSinc. Pien ondersteunend tekenen Inge Hamelink Oosdijk visualiseeringe cursus workshop trainerCheck hier de mogelijkheden voor teamscholing en pedagogische studiedagen.
Keuze uit: Basisworkshops (live of online) = 1 of 2 x 3 uur – (Online) Masterclass = 1,5 uur – Introductie = 45 minuten:

Inge, Hamelink, Oosdijk, visualiseeringe, ondersteunend tekenen, TOS, workshop, aanbod, scholing, studiedag, basisschool, teamscholing pedagogische studiedag1. Basisworkshop Ondersteunend tekenen (bij TOS)
   ~ waar TOS staat mag ook STOS gelezen worden~

Wat leer je?workshop groep ondersteunend tekenen teamscholing studiedag

Tijdens de (2 x) 3 uur-durende Basisworkshop Ondersteunend tekenen (bij TOS) leer ik je de basis aan over hoe je ondersteunend tekenen kan toepassen in de praktijk. De workshop wordt speciaal voor jouw organisatie op maat gemaakt. Om deel te nemen hoef je niet te kunnen tekenen!

Hoe?

Je leert simpele (juist niet mooie!) tekeningetjes in combinatie met geschreven kernwoorden te gebruiken tijdens het vertellen. Dit doen we door, naast de informatie en voorbeelden die je krijgt, vooral veel zelf te doen en te ervaren! Het is een heerlijk actieve workshop.

Welke onderwerpen komen o.a. aan bod tijdens Basisworkshop deel 1?
Leer anders te kijken naar tekeningetjes bij taal, ervaar de noodzaak van ondersteunend tekenen bij leerlingen met TOS (en zonder), kom makkelijker los van eventuele stemmetjes “maar ik kan helemaal niet (goed) tekenen”. We gaan aan de slag met o.a. werkwoorden, basisemoties, de auditieve verwerking bij TOS en zonder, abstracte taal concreet maken. Aan het einde ga je in groepjes aan de slag met een opdracht. Je kunt direct de volgende werkdag aan de slag met ondersteunend tekenen waar nodig.

Welke onderwerpen komen o.a. aan bod tijdens Basisworkshop verdiepend deel 2?
Verdiepen op de basis. Hoe ging het? We frissen kort op en gaan verder met ondersteunend tekenen en meer abstracte taal. Keuze uit twee van de volgende onderwerpen: TOS-kenmerken, het volle hoofd, oudergesprekken of executieve functies. De van te voren ingebrachte wensen zijn essentieel voor deze op maat gemaakte workshop. Met ondersteunend tekenen helpen we elkaar de wereld een stukje mooier en makkelijker te maken!

‘Mooie, inspirerende workshop
met duidelijke tools
om morgen gelijk in de praktijk te gebruiken’

‘Helpend voor alle leerlingen,
niet enkel die ene TOS-leerling.’


Waar en wanneer?

De workshop vindt plaats op locatie van de organisatie die de workshop afneemt.groep workshop ondersteunend tekenen teamscholing studiedag
Ook is het mogelijk als groep online de workshop te volgen. Data en tijden in overleg.

Hoeveel personen?

De groepsgrootte bij een Basisworkshop bestaat uit:

  • minimaal 4 en maximaal 16 personen

Prijzen voor teams op aanvraag. Stuur gerust even een berichtje voor meer informatie voor jouw team. Ook wanneer je als individu geïnteresseerd bent in het volgen van de Basisworkshop, stuur mij dan even een berichtje. Bij voldoende interesse kan een workshop op inschrijving georganiseerd worden. Deze gaat door vanaf 4 personen.

Tip! De workshop past goed binnen teamscholing of een studiedag.

‘Het hoeft niet perfect!’

‘Veel inspiratie!
ik durf het nu ook beter
en hoop er veel kinderen
mee te kunnen helpen.’

Tijdens de Basisworkshop op locatie:pijl, praatplaat, visual
– *Krijg je o.a. een tekenblok met fineliner
– Wisselen we luisteren af met actief aan de slag zijn
– Groeit jouw kennis over TOS en wanneer en hoe ondersteunend tekenen in te zetten
– Ben je ook bezig in een klein groepje met een op maat gemaakte opdracht gericht op jouw werkveld
– Ligt ter inzage een tafel vol materiaal en boeken
– Vliegt de tijd!

Na de Basisworkshop:pijl, praatplaat, visual
– Ontvang je via de mail een digitaal deelnamecertificaat
– Krijg je toegang tot een online visuele bibliotheek waar honderden filmpjes ondersteunend tekenen instaan ter inspiratie
– Heb je veel voorbeelden die je kan gebruiken ter inspiratie
– Kun je de volgende werkdag gelijk aan de slag met ondersteunend tekenen
– Zou ik het ontzettend leuk vinden nog eens van je te horen wanneer je ervaringen met o.t. hebt opgedaan!

visualiseeringe, ondersteunend tekenen

‘Laagdrempelig, de tijd vliegt voorbij!’

2. (Online) Masterclass

Hierin zijn twee mogelijkheden:
– op individuele inschrijving
– als organisaties of teams t/m 100 personen (prijzen op aanvraag)

Wil je de basis van het ondersteunend tekenen in anderhalf uur leren? Kies dan voor de kennismaking door deel te nemen aan de Online Masterclass. De Masterclass wordt op locatie of via Zoom gegeven. Je zorgt zelf voor een tekenblok en pen. Want ook hier ga je al even lekker praktisch aan de slag!

‘Er is ruimte voor iedereen.’

‘Leerzaam, interessant, direct toepasbaar!’

3. Introductie

Nieuwsgierig naar wat ondersteunend tekenen is of wil je tijdens een vergadering kort meer horen, zien en ervaren over ondersteunend tekenen? Kies dan voor de introductie. Graag kom ik spreken tijdens een lezing op een congres of symposium. Ik neem je mee op reis middels een mini workshop in de wereld van een zeer waardevolle tool die bijdraagt aan een meer inclusievere samenleving. Hiervoor is de introductie ook zeker geschikt! Prijs op aanvraag.

‘Lekker praktisch, echt een eye-opener!’

‘Een verrijking voor onze behandeling.’

Met trots wil ik graag de volgende aanbevelingen, die ik kreeg van deelnemers aan de TOSinc. Basisworkshop Ondersteunend tekenen (bij TOS), met je delen. Echt ontzettend waardevol, bedankt! Op de pagina ‘recensies‘ staan nog meer reacties van deelnemers aan Basisworkshop deel 1 en/of verdiepend deel 2.

 Tim van den Bergh – leerkracht groep 8 – aan het woord:
  • Als leerkracht in het cluster 2 onderwijs ben ik voortdurend bezig om te kijken hoe ik mijn instructie nog duidelijker kan maken. Visualiseren is erg belangrijk voor leerlingen met een TOS, maar het is lastig om overal plaatjes bij te zoeken. Toen Inge aangaf de workshop te gaan geven en dat je er niet voor hoefde te kunnen tekenen, heb ik me meteen ingeschreven. Een heel fijne praktische cursus, die meteen de volgende dag (en alle dagen daarna) toepasbaar zijn. Het is voor mij een aanvulling op mijn praktijk, maar ik denk dat elke leerkracht in wat voor type onderwijs gebruik kan maken van ondersteunend tekenen.
 Bjorn Simmering – Ambulant dienstverlener po/vso cluster 2 –  aan het woord:
  • Een heldere en duidelijke workshop waar ik ontdekte dat je a. niet hoeft te kunnen tekenen, b. dat je van kleine tekeningetjes maken heel blij kunt worden en c. dat met elkaar tekenen heel verbindend werkt. Je hebt plezier met elkaar en je leert in een middag zoveel!Tegenwoordig gebruik ik het tekenen vooral in de directe begeleiding met leerlingen, zij worden er ook blij van, maar dus ook wel in gesprekken met ouders en collega’s. Simpelweg om hen op een eenvoudige manier wat uit te kunnen leggen. En zo zie je maar, ondersteunend tekenen is nu onderdeel van mijn werk geworden… en daarvoor hoef je dus geen tekenwonder te zijn, want, zoals Inge zelf zei: ‘Iedereen kan tekenen!’
Adriënne Kosten – NT2 docent – aan het woord:

Meer over wat ondersteunend tekenen precies is, voor wie en de voordelen ervan, lees je in het artikel dat ik mocht schrijven voor Tip onderwijs. Klik hier.

Ook ervaren wat ondersteunend tekenen voor jouw leerlingen kan doen? Stuur mij een berichtje via info@visualiseeringe.nl of vul het contactformulier in. Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op!

ondersteunend tekenen smart pen